State of Play
Titel: State of Play
Genre: Thriller
Land: USA
År: 2009
Regi: Kevin Macdonald
Skådespelare: Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams, Helen Mirren
IMDb: 7.3
Mordet på en lovande kongressmans älskarinna leder den undersökande journalisten McCaffrey in i en härva av mörkläggningar och politiskt maktspel på hög nivå där enorma summor pengar och politisk heder står på spel.
Jag måste erkänna att jag allt som oftast är väldigt svag för thrillers som kretsar kring konspirationer. Jag fullkomligen älskar de ögonblicken där karaktärerna upptäcker ett samband man inte sett innan och de börjar ana vidden av konspirationen. State of Play har gott om dessa ögonblick. Filmen har även en väldigt bra nerv rakt igenom och fastän filmen mer eller mindre är helt dialogdriven hålls spänningen upp och man tappar aldrig intresset. State of Play är sprängfylld med duktiga skådespelare (alla utom Ben Affleck) som skänker intensitet och trovärdighet till historien.
Men filmens främsta egenskap tror jag ligger i själva konspirationen. Många konspirationsfilmer har en tendens att spåra ur lite när det visar sig vilken sanslöst stor och i många fall osannolik konspiration det rör sig om. I State of Play känns konspirationen hela tiden ytterst trovärdig, vilket inte är konstigt då handlingen baseras på Jeremy Scahills bok Blackwater: The Rise of the World's Most Powerful Mercenary Army (beställde boken direkt när filmen var slut då ämnet var riktigt intressant). Det är just konspirationens trovärdighet som jag tror ger State of Play ett litet försprång gentemot andra filmer i genren.
Något annat som behandlas väldigt skickligt i State of Play är synen på dagens journalistik. Dels ställer man de olika kanalerna som man kan använda för att föra ut sitt budskap mot varandra, papperstidningar vs Internet. Man ställer även journalistens hederskodex ”att alltid rapportera sanningen” mot ägarnas/arbetsgivarens önskan att sälja många lösnummer för att tjäna pengar. Även journalistens förmåga att vara objektiv när han ska rapportera en nyhet behandlas, där aspekter som journalistens etik och moral men även personliga anknytningar påverkar utfallet. Alla dessa ”ämnen” diskuteras flitigt bland journalister och det är kul att se en så nyanserad skildringen av en tidningsredaktion.
State of Play är en spännande thriller om en politisk konspiration av stora men trovärdiga mått. Filmen bjuder på bra skådespel och fungerar även som ett intressant inlägg i dagens journalistik debatt.
4-/5